Veel mensen krijgen te maken met acne, sommige meer dan anderen. Het ontstaat vaak tijdens de puberteit, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben. Hormonale veranderingen spelen hierbij een grote rol. Acne kan ook verergeren door gevoeligheid voor medicatie, bepaalde voedingsmiddelen of make-up producten.
Hoe ontstaat acne eigenlijk?
Door hormonale veranderingen produceer je meer en dikkere talg. Dit kan je poriën verstoppen, wat leidt tot de welbekende mee-eters. Zwarte mee-eters zijn oppervlakkig, terwijl witte bultjes onderhuidse mee-eters zijn.
In je talgklieren zitten bacteriën. Als de druk in de klier te hoog wordt, kan de wand scheuren. Irriterende stoffen komen dan in de omliggende huid terecht en veroorzaken ontstekingen. Dit resulteert in puistjes of pukkels.
Hoe pak je acne aan?
Een dieptereiniging, peelings en microneedling zijn effectieve behandelingen tegen acne. Vaak zie je na één behandeling al verbetering. Acne kan ook voorkomen in de liezen en oksels, meestal door ingegroeide haren die haarzakjes doen ontsteken. Dit kan pijnlijk zijn. Hier wordt vaak laserontharing toegepast om de haarzakjes te vernietigen en zo nieuwe ontstekingen te voorkomen.