Ongewenste haargroei

geen last meer van irritaties door scheren

Ongewenste haargroei

Er zijn 2 soorten overbeharing: hypertrichose en hirsutisme.

Hypertrichose
Als er extra haagroei is op plekken waar al een beetje haar groeit, dan spreken we over hypertrichose bij. Denk aan fijne haartjes in je gezicht, bij je slapen en wenkbrauwen of toenemende haren op je armen en benen. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat meestal in de puberteit.

Hirsutisme
Dit betreft overbeharing bij vrouwen op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. In plaats van dunne donshaartjes, verschijnen er stugge en donkere haren op je bovenlip, kin, bakkebaarden en/of wangen.

Meestal wordt overbeharing veroorzaakt door een overgevoeligheid van de haarzakjes voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen (androgenen). Sommige vrouwen met hirsutisme hebben een verhoogde hoeveelheid androgenen in het bloed.

Erfelijkheid of ras kan ook een rol spelen. Zo hebben mensen uit het Middellandse zeegebied gemiddeld meer haargroei dan Noord-Europese mensen. In dit geval spreken we niet van overbeharing, maar kan de beharing evengoed storend zijn voor iemand.

Gelukkig kunnen we overbeharing definitief behandelen. Afhankelijk van de locatie en de haarsoort kiezen we voor laserontharing of elektrische epilatie.

Behandeling